Samenwerken met NLP

Samenwerken

Dat samenwerken lastig is, hoef je mij niet te vertellen. Het is een ingewikkelde competentie die steeds weer iets ander van me vergt.

Dat je op een bepaalde manier goed kan samenwerken met die ene collega, staat niet garant voor een goede samenwerking met de andere. Je zal als ‘samenwerker’ een diversiteit van gedragspatronen in je moeten hebben. Een flexibele houding, is vereist, en dan bedoel ik niet lichamelijk flexibel. Zonder flexibel denkgedrag, doe je steeds hetzelfde, bij verschillende personen.

Denkstijlen

Wanneer we naar de verschillende denkstijlen kijken die nodig zijn om goed te kunnen samenwerken dan zien we deze opsomming:

Overtuigingskanaal: Kijken & luisteren & lezen & handelen

Perspectief: Eigen & partner & waarnemer

Primaire belangstelling: Mensen

Primaire reactie: Meegaand

Werkoriëntatie: Relatie

Werkstijl: Groepsspeler

Overtuigingstrategie: Vertrouwen

Deze 7 denkpatronen geven aan dat ‘samenwerken’ niet zo makkelijk is. Want zeg nou zelf, denk jij steeds aan al deze punten tijdens een samenwerking?

Deze denkpatronen ( oftewel metaprogramma’s) geven sturing aan ons denken en daardoor sturen ze ook ons gedrag aan. Hoe meer je weet van je eigen denkpatronen, hoe beter je jezelf zelf kan aansturen. Ook wel ‘self management’ genoemd.

Competentie ‘samenwerken’

Terug naar de competentie ‘samenwerken’. Vanuit het perspectief van een collega is het heel prettig samenwerken met een manager, agile coach, teamleider, scrummaster die wel zijn eigen denken en doen kan aansturen. Het is fijn dat de ander mee kan denken, interesse heeft, op verschillende manier iemand kan overtuigen, focust op relatie in plaats van op taak, en vanuit vertrouwen handelt.

Wil je weten hoe je dit nog beter kan leren?

Dan heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Bedenk je bij elke samenwerking wat de relatie is. Denk dus niet alleen ‘wat is de taak die we samen te doen hebben’ Maar denk ook wat de relatie inhoudt, wat deze betekent. Wellicht zie je kansen om meer tijd te investeren in de relatie.
  • Verplaats jezelf steeds in de schoenen van de ander, en in een waarnemerspositie. Zorg dat je vanuit elke positie informatie krijgt die bijdraagt aan de samenwerking. Natuurlijk is je eigen perspectief ook belangrijk, dat hoef je niet te vergeten, maar wellicht kan je je eigen agenda als 1/3 zien. De andere 2/3 zijn de agenda’s van de ander, en het bredere perspectief.
  • Probeer eens iemand op 4 verschillende manieren te overtuigen. Via zien, luisteren, lezen en handelen. Lukt dat? Hoe flexibel ben jij hierin?

Aanrader

Wil je serieus aan de slag met het managen van jezelf en daarmee ook het managen van de ander?

  • Doe de test die je metaprogramma’s meet, Identity Compass.
  • Schrijf je in voor een Business NLP opleiding en leer alles over de denkpatronen van jezelf en de patronen van de ander.

NLP Opleidingen

Heb je vragen? Mail me via info@nlp-opleidingscentrum.nl

Groeten Heidi

NLP Trainer

 

PS voor de Agile coaches en scrummasters hebben we speciale twaalf daagse Agile NLP practitioner en driedaagse foundation.